Siirry sisältöön

Mentori ja menoksi!

Olin vuonna 2001-2002 taitteessa päättänyt, että aion etsiä itselleni mentorin, joka pystyisi auttamaan minua kehittymään seuraaville tasoille liike-elämässä. En tiennyt mitä nuo tasot voisivat olla, mutta olin varma, että ne kyllä selviävät kunhan vaan löydän oikeassa asemassa olevan oikeanlaisen persoonan.

Nokia’s Easy Rider

Ratkaisukeskeisenä tyyppinä halusin tietysti päästä vauhtiin heti. Mietin usein eri liike-elämän uutisoinneissa mainittuja promenantteja johtajia ja hyötyjä, joita voisin saada yhteistyössä heidän kanssaan. Jotain puuttui aina, kunnes näin pöydälläni lehden, jonka otsikko oli: Nokia’s Easy Rider.

Kuvassa oli tyylikäs herrasmies moottoripyörän selässä ja ajattelin saman tien, että  that’s my guy. Otin yhteyttä häneen sihteeriinsä, jolle esittelin itseni ja asiani. Ennen kuin huomasinkaan istuimme tyylikkäällä kabinetti -lounaalla Keilaniemessä. Hyvän lounaan päätteeksi sovimme, että kokeilisimme yhteistyötä.

Hyvät viinit, ruoka, kulttuuri, historia ja filosofia

Tapasimme alkuun noin kolmen kuukauden välein ja tutustuimme toisiimme. Puhuimme pääasiassa minun liiketoimintani kehittämisestä ja esittelyistä, joita hän voisi tehdä minulle. Nopeasti huomasimme kuitenkin, että meillä oli paljon muitakin yhteisiä mielenkiinnon kohteita, joista aloimme jutella. Hyvät viinit, hyvä ruoka, kulttuuri, historia, filosofia ja kapinallisuus olivat jatkossa enemmänkin asioita, joista juttelimme. Emme koskaan tavanneet toimistolla vaan aina hyvän illallisen merkeissä. Se oli sääntö, jonka sovimme heti alussa.

Cannesissa sattuma puuttui peliin

Loppuvuonna 2002 sattuma puuttui peliin ja tarinamme sai aivan uudenlaisen käänteen. Olin päättänyt irtautua johtamastani yrityksestä ja olin ehdottanut, että ostaisin rakentamani liiketoiminnan. Näkemykset yrityksen arvosta olivat kuitenkin hyvin erilaiset. Koko keskustelu eteni kuin täi tervassa ja emme päässeet asiassa mitenkään eteenpäin.

Olin isännöimässä asiakastilaisuuttamme Cannesissa ja yhden vauhdikkaan illan aikana päätimme kollegoitteni kanssa, että joko ostamme yrityksen järkevään hintaan tai perustamme oman uuden yrityksen. Niin tai näin, minä lupauduin hankkimaan rahoituksen.

Meillä oli sovittuna päivä merellä mentorini huvijahdilla yhdeksi päiväksi Cannesissa, joten asian saattoi minun arvioni mukaan ottaa puheeksi heti tuon matkan aikana. Ajattelin kuitenkin, että paras esittää asia eri tilanteessa kuin vauhdin huumassa huvijahdilla.

Sovin illallisen meille ja kerroin, että asia on erityisen tärkeä. Kun tapasimme tuona iltana, hän arvasi heti mihin asia liittyy. Hän oli aina hyvin tarkkaavainen ja osasi aistia asiat ilman, että niistä oli hänelle edes puhuttu.

Pitkiä juhlia ja Armanjakkia

Olin juhlinut koko edellisen yön ja päivän ja illalla oli siis tarkoitus mennä neuvottelemaan rahoituksesta. Huippu-illallisen lopuksi sovimme, että hän tulee rahoittajaksi ja myös yhdeksi  omistajaksi ja hallituksen puheenjohtajaksi yhteiseen uuteen yritykseemme. Tilasimme tämän kunniaksi vuoden 1970 (minun syntymävuoteni mukaan) armanjakkia isot lasilliset ja nostimme maljaa uudelle yhteiselle yhtiökumppanuudelle.

Saimme neuvottelut ja kaupat päätökseen noin puolen vuoden rankkojen ja vaiherikkaiden neuvottelujen jälkeen. Olimme usean vuoden ajan yhtiökumppaneita ja ystävyytemme on jatkunut aina näihin päiviin asti.

There’s only first class or no class

Minuun tarttui tuolloin Cannesin imu ja kaikki mitä se edustaa. Miksi juoda pullo huonoa viiniä kun voi juoda kaksi pulloa hyvää, tai there’s only first class or no class, olivat sellaisia parsia, jotka tekivät minuun lähtemättömän vaikutuksen. Elämäni suunta muuttui täysin ja olin helvetin ylpeä itsestäni.

Mainittakoon lopuksi vielä, että kun otin yhteyttä tulevan mentorini sihteeriin, oli hän ajatellut, että tämä yhteistyö ei tule alkamaan koskaan. Ennakkoluuloista huolimatta hän esitti tapaamisehdotuksen kuitenkin mentorilleni, koska olin ollut niin hyväkäytöksinen ja kohtelias puhelimessa.

Jos kaipaat uutta suuntaa urallesi ja elämällesi, niin mieti voisiko mentorointi viedä sinut kohti uusia tuulia, jotka synnyttävät väkeviä tarinoita.  

The Godfather, Taavi Thiel