Siirry sisältöön

Vituttaako myyminen?

Aloitin b2b -myynnissä oikeastaan ihan vahingossavuonna 1996. Kuvittelin aloittavani jonkin sortin konsulttina, joka ratkoo visaisia liikkeenjohdon haasteita sitä mukaan kun yhteydenottoja asiakkailta tulee.

No, olihan siinä työhaastattelussa puhetta myös siitä, että välillä joutuu soittamaan asiakkaille ja myymään. Itse halusin kuitenkin uskotella asian olevan enemmänkin asiantuntevaa konsultointia kuin myyntiä.

Kun olin allekirjoittanut työsopimuksen olin todella innoissani. Vanhempien ja kaverien kysyessä millaisessa työssä tulisin aloittamaan, alkoi kuitenkin kiusallinen selittely ja kiertely ja oli jotenkin epämukavaa sanoa suoraan, että olin päättänyt ryhtyä myyntimieheksi.

Puhtaalla provikalla vastoin vanhempien neuvoja

Kaiken huipuksi olin mennyt sopimaan vielä, vastoin vanhempani neuvoja, palkkauksesta täyden provision mallilla, jolloin palkka oli sidottu puhtaasti tulokseen. Ilman mitattavia aikaansaannoksia en siis saisi lanttiakaan.

Miten tässä nyt näin pääsi käymään? En ollut koskaan kuvitellutkaan, että voisin olla myyjä tai, että edes tahtoisin olla. Nyt kuitenkin olin.

Ajattelin asiaa ensimmäisenä työpäivänä hetken ja päätin, että minä olen tästä eteenpäin sitten tämän yrityksen paras myyjä.

Minkä takia ympäröivä maailma neuvoi minua välttämään riskejä ja etsimään turvallisempia vaihtoehtoja? Miksi arkailin kertoa, että olin päättänyt ryhtyä myyjäksi?

Myyjistä huippumyyjiksi, konsulteiksi, johtajiksi ja yrittäjiksi

Olen puhunut monien business -kumppanien kanssa vuosien varrella siitä miten kukin on päätynyt sinne mihin on ja useilla heistä on aivan vastaavanlainen tarina. He päätyivät myyjiksi oikeastaan ihan sattumalta ja vahingossa. Monesta on tullut kuitenkin huippumyyjiä, konsultteja, johtajia ja yrittäjiä. Aivan huikeita tarinoita!

Olen edelleen päivittäin tekemisissä myyntityön kanssa ja vieläkin kuulen ihmisten suhtautuvan myyntityöhön, yrittämiseen ja jopa kaupalliseen ajatteluun varauksella. Jos yrityksesi palveluita pitää myydä, niin niiden laatu ei varmaankaan ole kovin hyvää.  Muutenhan niitä ei tarvitsisi MYYDÄ. Vituttaako jengiä myyminen, vai mikä on homman nimi?

On aivan selvää, että toiset eivät innostu myymisestä sen enempää kuin toiset laulamisesta, filosofiasta tai koodaamisesta. Jos kuitenkin haluaa toteuttaa haaveitaan edes jollain muotoa, on lopulta välttämätöntä myydä. Tämä kannattaa ymmärtää tänään!

Ota yhteyttä minuun, niin autan sinua ymmärtämään.

Taavi Thiel

+358 40 554 0187, taavi@ylarekisteri.fi